Grachtentocht Den Haag

Wanneer:
13 mei 2017 hele dag
2017-05-13T00:00:00+02:00
2017-05-14T00:00:00+02:00

Onder leiding van Jos en Hans Liefhebber vertrokken we met 10 mensen om 9 uur richting Den Haag. Hans en Jos hadden de tocht uitstekend voorbereid; niet alleen hadden ze de tocht voorgevaren maar ook voor de start een sanitaire stop ingepland bij een benzinestation. Jos, Sophie en ikzelf hebben onze jeugd doorgebracht in Den Haag en dan is het extra leuk om bekende plekjes nu eens vanaf het water te bekijken.

Toen we Den Haag binnenreden zagen we dat overal gebouwen bedekt waren met platen in de kleuren rood, geel en blauw; het Gemeentemuseum in Den Haag maakt uitgebreid reclame voor de tentoonstelling “100 jaar Piet Mondriaan en De Stijl” (een kunstbeweging die 100 jaar geleden werd opgericht) met o.a. 300 Mondriaans in één tentoonstelling.

De start was bij de Van Alkemadelaan aan de rand van landgoed Clingendael. We voeren langs dit prachtige landgoed, toen we de bocht omgingen bij het ANWB hoofdkantoor stond daar langs het water een soort reuze rabarber. Had zoiets nog nooit gezien. Gelukkig hadden we Hans de Bruin bij ons die vertelde dat dit een Gunnera was, de botanische naam voor een mammoetplant, waarvan de bladeren wel 1,5 meter doorsnede hebben en bloeit met wel 60 cm. hoge kolven. In Chili groeien ze in het wild.

We voeren langs het Haagse Bos richting Malieveld, waar we onze eerste stop hielden. Om daar te komen moesten we onder een aantal brede wegen door, o.a. de A12. Dit betekende lange spannende donkere tunnels. Het Malieveld was verder niet zo boeiend maar ze hebben daar wel superlange banken waar je makkelijk met 10 mensen op kan zitten.

We vervolgden onze tocht door een verrassend stukje oud Den Haag via Nieuwe Uitleg, Smidswater en Prinsessegracht. Op de hoek van de Houtzagerssingel wees Sophie op een huis van de familie van haar vaders moeder. Haar vader had daar een tijdje ondergedoken gezeten in de Tweede Wereldoorlog. Op een dag belde daar een Duitse soldaat aan. Het huis staat op een hoek en heeft daardoor goed uitzicht op alle straten die er op uit kwamen. De Duitser was op zoek naar verzetsmensen die daar in de buurt iets hadden gedaan of van plan waren iets te doen. Het huis had een “torentje” zoals de familie dat noemde. Toen die Duitser vanaf dat torentje even zijn hoofd uit het raam stak werd hij meteen doodgeschoten en zat de familie daar met een dode Duitser in huis. Gelukkig is dat zonder gevolgen gebleven.

Omdat we toch in oorlogssferen waren vertelde Hans Liefhebber over de Atlantikwall, de verdedigingslinie met o.a. tankgrachten, tankmuren en bunkers die Duitsland tijden WO2 in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een invasie door de geallieerden via zee. Ook rond Den Haag zijn nog allerlei resten daarvan te vinden. Dit zouden we later nog zien in Clingendael, waar Seyss−Inquart zijn hoofdkwartier had. We kwamen langs de Bierkade, waar men bezig was met een upgrade van de horeca middels de aanleg van drijvende terrassen.

Na allerlei grachten en een tweede stop kwamen we bij de Veenkade waar we een tijd moesten schuilen voor de regen onder de brug. In tegenstelling tot Utrecht waar onder elke brug meerdere duiven zitten te broeden, zagen we dat maar bij een brug, terwijl we toch wel tientallen bruggen zijn gepasseerd. Ook op de hele route geen enkele eend gezien, alleen een paar meerkoeten en een zwaan. Wat voor beleid voert de gemeente Den Haag ten aanzien van eend en duif?

Via de Prinsessenwal kwamen we langs de stallen en paleistuin van Paleis Noordeinde. Nog een mooi stukje over de Mauritskade en toen weer via Malieveld zelfde route terug. Maar daar wachtte ons nog een verrassing. Bij de start had Jos gezegd dat vanwege omgevallen bomen of zoiets er in Clingendael niet gevaren kon worden. Maar uiteindelijk konden we toch een aardig stukje varen. Het is daar werkelijk schitterend en heel rustig. Er is daar ook een tankgracht uitgegraven en het zand dat daar bij vrij kwam werd gebruikt voor heuvels waar nu prachtige mossen op groeien. Was er nog nooit geweest en ga er beslist nog eens kijken. Hans en Jos bedankt voor deze leuke tocht.

Verslag: Joke
Foto’s: Hay