Geschiedenis

De formele vestigingsplaats van onze vereniging is Wijk bij Duurstede, gelegen in het zuiden van de provincie Utrecht. Dit is de “opvolger” van het al uit de Romeinse tijd bekende Dorestad. Ingeklemd tussen de Nederrijn (de naam verandert bij Wijk in Lek) en de Kromme Rijn, kent met name Dorestad en in mindere mate Wijk bij Duurstede een levendige water- en handelshistorie. De Kromme Rijn van nu volgt ongeveer de loop van de Rijn in de oudheid. De Rijn verbond o.a. de bisschopstad Utrecht met de Noordzee en was via de Vecht verbonden met de Zuiderzee. De binding die het gebied altijd heeft gehad met het water, heeft symbool gestaan voor de huidige naam van de kanovereniging.

K.V. Dorestad werd formeel opgericht op 14 februari 1991 als “afsplitsing“ van de Utrechtse Kanoclub (UKC). In 1991 verhuisde de toenmalige UKC van Wijk bij Duurstede naar haar huidige locatie aan de Maarseveenseplassen. Voor de leden afkomstig uit de directe omgeving van Wijk bij Duurstede was dit de reden om met een nieuwe kanovereniging op dezelfde plek verder te gaan.

Bij haar oprichting was de kanovereniging gehuisvest in een gebouw van de steenfabriek “De Lunenburgerwaard”, gelegen in de uiterwaarden van de Lek. In januari 1999 werd de steenfabriek, door een brand grotendeels in de as gelegd, waardoor de vereniging haar onderkomen kwijt was.
De vereniging moest opnieuw op zoek naar een “plekkie”, het liefst aan de Nederrijn, Lek of een zijarm van deze rivier. Uiteindelijk werd er een goed alternatief gevonden in het naburige Werkhoven direct aan de rivier de Kromme Rijn.

In 2003 heeft de kanovereniging haar intrek genomen in een gedeelte van de boerderij “de Hoge Leemkolk”. Enkele actieve leden hebben deze boerenschuur omgetoverd tot een prachtig clubgebouw. De locatie in Werkhoven heeft er tevens voor gezorgd dat de vereniging een meer regionaal karakter kreeg, waarbij er nieuwe leden uit o.a. Houten, Zeist, Doorn, Driebergen, Werkhoven, Utrecht, Bilthoven, Odijk, Bunnik en Amerongen welkom werden geheten.